Fitness boeken krachttraining

fitness boeken krachttraining

Hetzelfde geldt voor apparaten versus losse gewichten. Trainen met dumbells en barbells geeft je een betere trainingsprikkel omdat je meerdere spieren aanspreekt om het gewicht in balans te houden. De oefeningen zijn complexer, waar je bij een apparaat vrij weinig fout kunt doen. Laat je eerst informeren door een instructeur op de sportschool alvorens je met zware gewichten aan de gang gaat. Progressieve overload Om progressie te blijven boeken in de sportschool zul je het lichaam uit balans moeten brengen en elke keer dat je gaat sporten je vorige training iets moeten proberen te verbeteren. Dit kan zowel in gewicht, in aantal herhalingen maar bijvoorbeeld ook door de tijd waarbij de spier onder spanning staat te verhogen (time under tension). Dit principe wordt in de krachtsport ook wel 'progressive overload' genoemd. Elke vorm van progressie is goed, ook al is het maar heel minimaal.

Samengestelde oefeningen (ook wel compound oefeningen ) belasten meerdere spiergroepen in én beweging, waar isolatie oefeningen én spiergroep isoleren die al het gewicht verplaatst. Omdat je met deze oefeningen, in tegenstelling tot de isolatie oefeningen, meer spieren aanspreekt in én beweging bouw je er sneller kracht en spiermassa mee op, ze zijn dan ook een stuk intensiever. Deze 'compounds' geven een krachtige hormonale respons af, iets waar je gehele lichaam van profiteert. Doordat je meerdere spiergroepen tegelijk aan het werk zet verbrand je er bovendien meer calorieën mee, zowel tijdens- als na je training. Samengestelde oefeningen zijn de basis van je trainingsschema, sla ze dus niet over. Squats, deadlifts, bench presses, military presses en pull-ups zijn goede voorbeelden. Isolatie oefeningen kunnen nuttig zijn om wat meer accent te leggen op een specifieke spiergroep, bijvoorbeeld omdat die wat achter loopt. Ze zijn technisch gemakkelijk uit te voeren en geven je veel vrijheid in je trainingsschema, omdat je geen andere spieren belast. Voorbeelden zijn bicep curls, triceps wever extensions, leg curls en calf raises. Veel mensen prefereren isolatie oefeningen, omdat die minder zwaar en eenvoudiger uit te voeren zijn. Enorm zonde, wanneer je de samengestelde oefeningen eenmaal onder de knie hebt, zal je snel progressie boeken.

fitness boeken krachttraining
zijn. Bij diverse oefeningen worden meerdere spiergroepen tegelijk aan het werk gezet: rug oefeningen trainen bijvoorbeeld ook je biceps, en wanneer je je borstspieren inspant, worden doorgaans ook je schouders en triceps meegenomen. Het is verstandig om een grotere spiergroep te combineren met een kleinere spiergroep. Wanneer je de grote spiergroepen combineert in én sessie is de kans groot dat je de laatste spiergroep verwaarloost omdat je minder energie over hebt, daar gaat je progressie! Doorgaans worden de volgende spiergroepen vaak op én trainingsdag gecombineerd. Borst triceps, rug biceps, benen schouders (of op aparte dagen). Als je net begint met krachtsport doe je er goed aan om een schema op maat te laten maken door een instructeur bij jou op de sportschool. Klik op de button hieronder en krijg meteen toegang! Stuur de recepten, vooruitgang boeken met samengestelde oefeningen, als je flink vooruitgang wilt boeken in de sportschool is het verstandig om je te concentreren op de samengestelde oefeningen. .
fitness boeken krachttraining

M Anatomie van fitness- en krachttraining, ken Ashwell


Bovendien raak je op de lange termijn vermoeid en heb je steeds minder motivatie hebt om naar waar de sportschool te gaan. Train dus niet te weinig, maar ook zeker niet te veel: drie tot vijf keer krachttraining per week is over het algemeen een goed streven. Houd ten minste én dag volledig rust, zodat je lichaam zich weer kan opladen, bijvoorbeeld op zondag. Progressie boeken met een goed trainingsschema. Een goed trainingsschema is van essentieel belang om flinke progressie te boeken in de sportschool. . Het 'beste trainingsschema' bestaat niet, dit is per individu verschillend. Het hangt er maar net vanaf wat jouw doelen zijn, hoe je weekschema eruit ziet en welke werkwijze jouw voorkeur heeft.

Fitness en krachttraining - home facebook


Aantal setjes en herhalingen, let er goed op dat je de spieroefeningen technisch correct uitvoert, ook bij vermoeidheid. Het effect van de oefeningen zal afnemen zodra je de oefening technisch niet goed uitvoert en je krijgt er wellicht ook nog een gratis blessure bij. Ga eerst voor jezelf na hoeveel herhaling je kunt volhouden. Luister goed naar je lichaam! Als richtlijn kun je het volgende aanhouden. Stel dat je van een bepaalde spieroefening na 10 herhalingen flinke vermoeidheid voelt. Haal er 20 tot 25 vanaf. Maak dan drie setjes van 7 á 8 herhalingen. Schroom niet om de oefeningen in de loop van de weken langzaam op te voeren.

fitness boeken krachttraining

Tegenvallende resultaten als gevolg van te hoge verwachtingen zijn voor de eten meeste sporters de voornaamste reden om te stoppen. Ook wordt er soms als reden opgegeven dat het abonnement reeds betaald is en de bezoekfrequentie er dan niet meer toe doet. Ook het omgekeerde is waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat men vaker bereid is om te gaan fitnessen wanneer ze moeten betalen indien ze verzuimen. Van nature is de mens lui en kennelijk is dit een juiste motivatieprikkel om mensen aan het sporten te zetten.

Uit commercieel oogpunt zullen sportscholen hier waarschijnlijk niet op overgaan. Over het algemeen bepaald de trainingsfrequentie je vooruitgang. Eenmalig per week sporten zet doorgaans weinig zoden aan de dijk. Dit staat voor jonge mensen gelijk aan het onderhouden van je conditie. Je zal minimaal tweemaal per week moeten trainen om op lange termijn duidelijke vooruitgang te zien. De vooruitgang in je fysieke gesteldheid zal niet direct na je eerste training merkbaar zijn. Bij tweemaal in de week sporten zal je lichaam pas na ongeveer zes weken de vruchten ervan plukken.

M Anatomie van fitness - en krachttraining, ken Ashwell


Op de sportschool haak je immers minder snel af dan thuis, want anders ben je voor niets daarheen gereden. Afhankelijk van je karakter is dit wellicht 'de stok achter de deur' die je nodig hebt. Een andere reden om een fitnessabonnement te nemen is dat er een kans bestaat dat je de krachttraining oefeningen thuis op incorrecte wijze uitvoert. Omdat de begeleiding bij de goedkopere sportscholen vaak ondermaats is, ben je evenals thuis op jezelf aangewezen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn omdat er meestal wel andere sporters in je nabijheid zijn die zich geroepen voelen om je in de technische uitvoering van de spieroefening te instrueren.

Vooral als beginner is enige begeleiding wenselijk. Ben je er bovendien van bewust dat je fitness schema ook rekening moet houden met je doelen en met name je fysieke gesteldheid. Sporters die graag het uiterste van henzelf vergen en hun grenzen opzoeken zijn soms geneigd om signalen van het lichaam te negeren. Uiteindelijk kan dat leiden tot blessures of overtraining. Waarom haken er veel mensen af? Je moest eens weten hoeveel 'slapende' leden een gemiddelde sportschool heeft. Veel sporters betalen voor meerdere keren in de week, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat ze niet aan de bezoekfrequentie komen waar ze eerder voor betaald hebben. Het voornemen is aanwezig, maar er zijn tal van redenen die sporters op andere gedachten kunnen brengen.

Krachttraining en fitness oefeningen

Dit komt ten goed aan de coördinatie waardoor je meer controle over je spieren krijgt en er bovendien spieren worden aangesproken die je bij het trainen op krachtapparatuur nauwelijks traint. De nadelen van thuis sporten, thuis fitness heeft ook enkele nadelen. Uitstelgedrag is wellicht wel je grootste persoonlijke vijand. Bij veel een gebrek aan motivatie, een geformuleerde doelstelling en/of een trainingsschema is de kans vrij groot dat je verzuimt en jezelf tijdelijk geruststelt met de gedachte dat je over enkele uren of de volgende dag gaat trainen. Indien dit patroon meer regel dan uitzondering wordt dan heeft er een negatieve gedragsverandering plaatsgevonden waardoor het telkens weer meer energie kost om jezelf aan het sporten te zetten. Met een duidelijk plan van aanpak kun je deze negatieve spiraal doorbreken of juist vór zijn. Indien je er moeite mee blijft houden om jezelf thuis te motiveren dan is de sportschool misschien meer voor je weggelegd.

fitness boeken krachttraining

Krachttraining apparaten, homegym en krachtstation

Naast het feit dat thuis fitness doorgaans voordeliger is dan de sportschool heeft het nog een ander voordeel: een sportschool beschikt over talloze fitnessapparaten, maar als een dergelijk apparaat in je woonruimte ontbreekt is dat absoluut geen gemis. Het kan zelfs in je voordeel werken! Doordat je geen gebruikt maakt van producten een fitnessapparaat wordt je als het ware tijdens de workout gedwongen om zelf de bewegingsrichting te bepalen. Aangezien je In het dagelijks leven hoogstwaarschijnlijk ook zonder apparaten voortbeweegt, is het veel functioneler en natuurlijker om spierversterkende oefeningen uit te voeren zonder ondersteuning van fitnessapparaten. Door de natuurlijke bewegingen zul je ook spieren aanspannen die op een apparaat amper worden aangesproken. Op een fitnessapparaat train je vooral 'geïsoleerd'. Het trainen met losse gewichten dwingt je om zelf de richting van de beweging te bepalen waarbij balans en stabiliteit gevraagd wordt.

Fitness zonder sportschool, je tas inpakken, je autosleutels zoeken en je omkleden in een ruimte die naar zweet ruikt is niet meer nodig. Zelfs zonder de gedrag dure apparaten die je in een fitnesscentra aantreft is het mogelijk om thuis op effectieve wijze je spieren te versterken. Een ander voordeel van thuis sporten is dat je ook geen last hebt van reistijden. Daarnaast ben je niet gebonden aan de maandelijkse financiële verplichting en de openingstijden van de sportschool. Over thuis fitnessen is een interessant boek uitgegeven waarin talloze doeltreffende krachtoefeningen staan beschreven met je eigen lichaamsgewicht. Wat zijn de voordelen van krachttraining oefeningen voor thuis? Voor het afvallen en het versterken van de spieren ben je niet per definitie afhankelijk van dure apparaten.

Kleding fitness en krachttraining, domyos by decathlon

Om progressie te boeken in de sportschool wordt vaak gedacht dat meer trainen automatisch sneller resultaat oplevert. Dat is echter een veelgemaakte fout die je doel vetten flink in de weg kan zitten. Je lichaam heeft na een intensieve krachttraining zo'n 24 tot 72 uur nodig om de spierschade te repareren en boven het oorspronkelijke niveau uit te komen. Het is daarom belangrijk dat training, herstel en supercompensatie goed op elkaar zijn afgestemd. Progressie boeken door voldoende rust, wanneer je te lang rust, past je lichaam zich aan die inactiviteit aan en zal de gemaakte progressie weer zijn verdwenen. Maar train je te snel achter elkaar, dan hebben je spieren niet voldoende tijd om te herstellen en sterker te worden, al je inspanning werkt dan averechts. Om snel progressie te boeken is het de kunst om een bepaalde spiergroep zo snel mogelijk weer te trainen zodra deze is herstelt. Dit klinkt makkelijk, maar is in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Overtraining hindert je progressie en vergroot de kans op blessues.

Fitness boeken krachttraining
Rated 4/5 based on 747 reviews
Recensies voor het bericht fitness boeken krachttraining

 1. Ifuhejy hij schrijft:

  Kies hier jouw type schema om te kunnen beginnen met je training! Toch kan het goed zijn dat je langzaam een beetje de weg kwijtraakt waar het over die macros gaat. Lees verder, filed Under: Krachttraining by, lotte (beheerder) 2 Comments.

 2. Miqerun hij schrijft:

  Klik hier om een optrekstang te bestellen. Daarnaast hebben we een krachttraining schema voor het opbouwen van spiermassa. Rugspieren schema een sterke rug is cruciaal voor het dagelijkse leven.

 3. Edutivor hij schrijft:

  Deze 3-daagse schema maakt jouw lichaam klaar om heldendaden te verrichten. Schema op maat Online personal Training eigen schema op maat met online personal training Een compleet eigen training en voedingsschema gebaseerd op jouw lichaamstype, progressie en doel. Menu, inloggen, winkelmandje, fitness apparatuur, proForm S9 loopband, belastbaar gewicht: 150kg.

 4. Uxywu hij schrijft:

  Bij veel mensen is het zo dat de spieren zodanig herstellen, dat het geen zin heeft om een schema op te splitsen. Het boek is zeker een aanrader voor studenten in sportgerelateerde beroepen als fysiotherapie, sportwetenschap, sportmasseurs en natuurlijk sporters. Wat zijn het nou.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: